WC története

A wc története avagy az illemhelyek evolúciója

Az illemhelyek és az emberiség párhuzamosan fejlődtek egymás mellett. Túl sok feljegyzés ezzel kapcsolatban nem született, mivel mindig is megvetett témának számított. Mégis az idők során tökéletesítették, és napjainkra már komoly kultúrája alakult ki. Ráadásul modern WC szerkezetek biztosítják a kényelmes és higiénikus használatot. Mire viszont idáig eljutott történt egy s más.

Szabad ég alatt

Az őskori ember nem volt helyhez kötött, és a vándorlás közben nem volt jelentősége, hogy éppen hol végzi el a nagy dolgát. Azonban ahogy saját lakhelyet épített magának és családjának, úgy már komoly probléma volt a salakanyag és a vele együtt terjedő szag jelenléte. És nagyjából ezen a ponton tudatosult, hogy valahogy meg kell szabadulni mindettől. De hogyan?

ősember

Kőkorszaki-szaki

Ebben a korban már az ember ásott kutakat, és a lakóépületekhez bonyolult vízelvezető rendszereket is képes volt létrehozni. A lakhelyek részei voltak a kamrák. Az ürítést edényekbe végezték ezekben a  kamrákban, elvonulva mások elől. A víz kinyerésének- és a vízelvezető csatornák építésének képessége előrevetíti a modern toilet megszületését. Azért még pár ezer évet várat magára.

kőkori illemhely

Sivatagi show

Bármikor szóba kerül Egyiptom, mindig úgy emlegetjük, mint az egyik legfejlettebb civilizációt és kultúrát ami valaha létezett. És ez a székelés tekintetében is igaz. Ezen idő szerint már az emberek falvakban és városokban éltek. Saját házakkal rendelkeztek, valamint a ház körüli termőföldeket öntözőrendszerek és csatornák táplálták vízzel. Ezekbe az öntöző csatornákba voltak bekötve a házból kivezető csatornák. És a házban árnyékszékeken keresztül végezték szükségüket bele ezekbe a csatornákba. Így egyben a földek trágyázása is megvolt oldva. Eljutottunk a csatornázott vécékig. 

egyiptomi árnyékszék

Indus tus

Akad néhány forrás ami arról számol be, hogy már a korai Arab és Görög kultúrák népei is használtak vízöblítéses módszert. Tehát már elkülönített illemhelyen tették sürgős dolgukat, és kézi edények segítségével öblítették le a végterméket. Viszont Indiában egyes családok házában agyagból készült lefolyók is voltak kialakítva. Itt is alkalmazták az edényből történő leöblítést. A salakanyag pedig a lefolyóból a csatornába futott, és azon keresztül az Indus folyóba, amiben utána fürödtek.

indus folyó

Görög csoda

Hellász is a rendkívül fejlett kategóriába sorolandó, ennek ellenére csak igen későn sikerült ezen a téren felzárkózniuk. Aztán egyik pillanatól a másikra Athénban, és azon belül a fürdőkben jelentek meg először olyan nyilvános latrinák, amelyek szennyvízelvezető csatornákkal rendelkeztek, sőt még kézmosóval is elvoltak látva.

görög latrina fürdőben

Hamu tanú

Pompei lakóépületeiben szinte kivétel nélkül voltak árnyékszékek. Általában a legfelső emeleten, és itt már ejtőcsöveket is építettek. Jó pár csővezeték a Vezúv kitörése után is viszonylag jó állapotban megmaradt az utókor számára. A városnak kiépített vízellátó rendszere is volt. Továbbá közkutakkal is rendelkeztek, ahonnan a vizet mindenki beszerezhette vízhordó edényekbe.

pompei árnyékszék

Minden csatorna Rómába vezet

A római köztársaság idején a nyilvános latrinák már a város járókelői számára is elérhetőek voltak. Plusz a korai WC papír is ide datálható, egy botra erősített szivacs formájában, ami mellé sós vizes edény is párosult. Az amfiteátrumok, fürdők már mind rendelkeztek közösségi latrinákkal. A vidéki parasztság pedig bilikkel, melyeknek ürítését még az ablakokon keresztül intézték, egy hanyag karlendítés kíséretében.

romai latrina

Sötét középkor

A középkori várakban a nagy dolgok ürítésére is felhasználták a gravitáció nyújtotta lehetőségeket. Egyszerűen lyukakon keresztül pottyantották le az ürüléket, a megfelelő magasságba építtet illemhelyekről. Bár fa ülőke már volt, széles körben igény az újra nemigen. A vár tövében összegyűlt ganét, időnként elszállították. A nemesség azért használta a biliket, melyeket még az ebédlőasztalokhoz sem voltak restek magukkal vinni olykor. Az ürítés után pedig szekrényben tárolták a tartalmat. Hogy miért? Egy nemes mégsem dobhatta csak úgy ki az ablakon azt ami kijött belőle. Az ürülék tárolás a terjengő bűzön kívül fertőző is volt, így számtalan megbetegedést is okozott. 

pottyantós a várban

WC (Water Closet)

Nagyot ugrunk az időben, és a XVI. századi Angliában landolunk. Sir John Harington megalkotta az első lehajtható fedelű, vízöblítős illemhelyet. Állítólag Erzsébet királynő a palotájába is beszereltetett egyet belőle. A WC elterjedése csak a XIX. században terjedt el. Magyarországon angol vécének hívták. A WC csészében kialakított S kanyar vízvezeték megakadályozza a szag kiáramlását, így azokat lakásokba is belehetett építeni. Ez van ma is!

WC - water closet

WC duguláselhárítás

Ugyan az évezredek során  az ember szinte tökélyre fejlesztette az illemhely színvonalát, sajnos a használatával kialakultak rossz szokások is. A WC-n keresztül sokak már nem csak azt távolítják el ami oda való, hanem különféle hulladékoktól és tárgyaktól is így szeretnének megszabadulni. Persze előfordul az is, hogy a lefolyó csövek anyaguk, keresztmetszetük, lejtésük, vagy tervezési hiba folytán okoznak dugulásokat. WC DUGULÁSELHÁRÍTÁS Hívjon! Tel.: (06 70) 597 4491

NON-STOP SEGÍTSÉG

Egész Budapest területén vállaljuk a gyors duguláselhárítást. Forduljon hozzánk bizalommal. Profi géppark. 30 év tapasztalat. Precizitás. Pontosság. Megbízhatóság. Megfizethető árak.

AZONNALI MEGOLDÁS

Kollégáink minden esetben a legalaposabban végzik el a tisztítási munkálatokat. WC, Csatorna, Mosdó, Mosogató, Zuhany, Kád, Strang dugulás megszüntetése. Dugulás volt nincs! Dugulás volt nincs!

VÁLASSZON BENNÜNKET

Call Now Button