WC dugulás

WC dugulás

A WC dugulás gyakori jelenség, melyet nagyrészt a használói idéznek elő, de ritkán előfordul az is, hogy a nem megfelelő csővezeték méretezés a felelős az eltömődésért. Ahhoz, hogy jobban megértse mindenki a dugulásokat, bemutatjuk a  WC működését és a lefolyórendszert. WC DUGULÁSELHÁRÍTÁS Hívjon! Tel.: (06 70) 597 4491

WC dugulás kizárva!

A modern WC története is igencsak kalandos, akár az emberé aki feltalálta. Megjelenése előtt őseink évezredeken-évszázadokon át a természet lágy ölén végezték sürgős dolgukat. Aztán idővel igény mutatkozott a privát és kulturált illemhelyekre is, melyek kezdetben különböző edényekbe történő ürítést takartak egy kis kamrában. Ez a vándorló életmódból való letelepedés váltással alakult ki. Az emberek a lakóhelyükön, ami kezdetben egy barlang volt, már kénytelenek voltak attól távolabb keresni alkalmas helyet erre a tevékenységre a szagok távol tartása végett. Az ókori fejlett társadalmakban az első WC-nek nevezett szerkezetek ugyan már csatornába végződtek, de maga az alkalmatosság egyszerű egyenes úton, a gravitációt kihasználva juttatta el a végterméket a célba. Persze az akkoriban forradalminak számított!

Vízöblítéses WC

Az áttörést John Harington  találmánya hozta el, és annak működési elve. Ez volt az angol WC, vagy másképpen water closet. Bár a XVI. században találta fel, csak jóval később terjedt el világszerte. Napjainkban már leginkább a toilet kifejezés van elterjedve. A Harington féle vécébe volt egy öblítőszelep beépítve, ezzel lehetett kiengedni az öblítéshez szükséges vízmennyiséget a tartályból.

WC dugulás mentes működés

A WC két alapvető összetevőből áll. Az egyik a vécécsésze, a másik pedig az öblítőszerkezet. Említésre méltó még a vízöblítéses vécébe épített szifon, azaz bűzelzáró, ami megkímél mindenkit a csatornaszagtól, és így már teljesen alkalmas a lakótérbe építésre, külön mellékhelyiségbe. Kialakítása függ a szennyelvezető rendszertől. Megkülönböztetünk síköblítésű WC-csészét. Ez a típus felülről kapja az öblítést és így viszi tovább a szennyet a lefolyóba. Aztán ott van a mélyöblítésű vécécsésze, ahol a szenny azonnal a vízzárba kerül, és innen továbbítódik a csatornába, vagy a leszívó csésze ahol az öblítés a szívó hatásnak köszönhetően megy végbe. Ma már intelligens vécék is kaphatók, és bármily hihetetlen, képesek kielemezni a végterméket.

vízöblítéses WC
Vízöblítéses water closet

Szennyvízelvezetés

Vannak alsó- és hátsó kifolyású változatok. A csészék általában a padlóhoz kerülnek rögzítésre. A hagyományos WC általában magasan elhelyezett öblítőtartállyal rendelkezik, akár a panel lakóépületekben, de rákerülhet közvetlenül a csészére, vagy akár mögé is, mint a monoblokk esetében. A közelebb eső tartály optimálisabb szerelés tekintetében, ha elromlana. Az szennyvíz elvezetésre a lefolyócsövek szolgálnak. Ezek lehetnek hátsó kifolyású és flexibilis csövek. A hátsó kifolyásút egyszerűbb cserélni, valamint olcsóbb is, míg a flexibilis WC lefolyócsövet már sokkal körülményesebb, és könnyebben is eldugul. Előnye viszont az, hogy szinte észrevehetetlenül építhető be a rendszerbe.

WC dugulás okok

Azt már jó ideje mindenki tudja, hogy a WC-t arra kell használni amire való, és egyéb más tárgyakat, ételmaradékot, vattát, tampont, törülközőt, rongyot nem érdemes lehúzni rajta. Szinte borítékolható a WC dugulás, csak idő kérdése, de akár azonnal is elzáródást eredményezhet. Ez az elkerülhető, és van ami nem, ha mondjuk véletlenül beleejtenek valamit. Szerencsés esetben a WC csésze bűzelzáró szakaszban megáll a benne lévő tárgy, és azt könnyebben kilehet halászni, mintha továbbsodródik, és ott okoz elzáródást. A lefolyórendszer csöveinek alul méretezése is gondot jelenthet, ha túl kicsi a keresztmetszete, és hajlamos a dugulásra. 

NON-STOP SEGÍTSÉG

Egész Budapest területén vállaljuk a gyors duguláselhárítást. Forduljon hozzánk bizalommal. Profi géppark. 30 év tapasztalat. Precizitás. Pontosság. Megbízhatóság. Megfizethető árak.

AZONNALI MEGOLDÁS

Kollégáink minden esetben a legalaposabban végzik el a tisztítási munkálatokat. WC, Csatorna, Mosdó, Mosogató, Zuhany, Kád, Strang dugulás megszüntetése. Dugulás volt nincs! Dugulás volt nincs!

VÁLASSZON BENNÜNKET

Call Now Button

Kérjük írja meg telefonszámát email címünkre, és pár perc múlva visszahívjuk! Email: gorenyguru@gmail.com